Citronová pomazánka je skvělým způsobem, jak přidat do svého jídelníčku osvěžující a lehce kyselou chuť. Může být použita jako náplň do koláčů, přeliv na dezerty nebo jako pomazánka na pečivo. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit domácí citronovou pomazánku.

Ingredience:

3 velké citrony (nejlépe bio)

150 g krystalového cukru

3 vejce

100 g másla (nesoleného)

1 lžíce citronové kůry (strouhané)

Postup:

Příprava citronů:

Citrony dobře omyjte a osušte. Strouhanou kůru odložte stranou.

Vymačkejte šťávu z citronů tak, aby jste získali přibližně 120 ml šťávy.

Míchání ingrediencí:

V žáruvzdorné misce smíchejte citronovou šťávu, strouhanou kůru a cukr.

Přidejte vejce a dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.

Vaření:

Misku postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou (voda se nesmí dotýkat dna misky).

Za stálého míchání směs pomalu zahřívejte, dokud nezhoustne. To může trvat přibližně 10 minut. Směs by měla mít konzistenci podobnou pudinku.

Přidání másla:

Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z ohně.

Přidejte nakrájené máslo a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevytvoří hladkou hmotu.

Chlazení:

Hotovou citronovou pomazánku přelijte do čistých sklenic a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté sklenice uzavřete a uchovávejte v lednici. Pomazánka vydrží v lednici až 2 týdny.

Tipy na podávání:

Na pečivo: Namažte citronovou pomazánku na čerstvé pečivo nebo croissanty pro osvěžující snídani nebo svačinu.

Do dezertů: Použijte ji jako náplň do dortů, koláčů nebo jako přeliv na palačinky a vafle.

Jako dárek: Naplňte malé skleničky citronovou pomazánkou a darujte je jako domácí dárek.

Citronová pomazánka je jednoduchá na přípravu a přináší úžasnou chuť, která potěší každého milovníka citrusů. Vyzkoušejte tento recept a objevte, jak může tato pomazánka obohatit vaše kulinářské výtvory.